Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
PERCEPT FUN s.r.o. Menu

Vertikalizace

3. 6. 2014

Rehabilitační vertikalizační polohovací a relaxační houpačka síť „Klasik“ s nosností 150 kg, je jedinečnou pomůckou pro vertikalizaci tělesně a mentálně postižených osob. Je také jedinou houpačkou vhodnou pro klienty s epilepsií. Pro svůj přirozený pohyb je vhodná i k aktivaci vestibulárního systému.

Jedná se o houpačku, která byla vyvinuta přímo pro tělesně postižené osoby a je nezbytnou součástí péče o děti a dospělé s těžkými změnami v oblasti smyslového vnímání, v oblasti hybnosti a komunikace, klienty dlouhodobě upoutané na lůžko, klienty neklidné, dezorientované.

Materiál byl vyvíjen s myšlenkou na hendikepované. Také propletení zvyšuje elastičnost a to nám umožňuje vertikalizaci. Pokud ve středu sítě roztáhneme očka sítě na šířku stehna klienta, vzniklými otvory klient prostrčí nohy, rukama se uchopí postranních dřevěných tyčí. Jedná se o nenásilnou formu podpory vertikalizme u klientů, kteří nějaký, byť krátký čas, dokážou stát. Jakmile je klient z vertikalizace unaven, bezpečně usedá do sítě a odpočívá. Nemusí být kurtován a svazován, nic se neděje proti přirozenosti člověka. Síť umožňuje přirozenou nenásilnou formu vertikalizace.

Pro ty klienty, kteří nedokážou samostatně stát, byla vyvinuta v roce 2000 vertikalizační pomůcka Klokan. Klokan se skládá ze dvou samostatných dílů. Díl pro dítě je ve tvaru plenkových kalhotek, doplněný popruhy s karabinami a bezpečným zapínáním na břiše. Díl pro doprovod se skládá z pevné části na záda, ve které jsou vedeny popruhy tak, aby doprovod jednoduše zapnul proti-kusy do karabin na kalhotkách dítěte. Váha dítěte je přenesena na záda doprovázejícího. Bezpečné zavěšení na popruzích uvolní ruce doprovázejícímu a tím dovolí i jiné úkony. Pohyby pánve při chůzi doprovázejícího se přenášejí na dítě, které instinktivně vykračuje a přenáší váhu z pravé nohy na levou. Kopírování pohybu pánve umocníme zatažením spodních popruhů u zadečku dítěte, tak aby bylo dítě co nejtěsněji u doprovázejícího. Velmi důležité je pevné nastavení popruhů dítěti, zvláště novou pomůcku je třeba několikrát upravit. K tomu slouží průvlečné oko u karabin. Děti se v chodítku cítí svobodné ze samostatné chůze. Ty, které nejsou zvyklé na chodítko, se častým používáním „Klokana“, takzvaně rozchodí. Později mohou s touto pomůckou lyžovat nebo bruslit i velmi těžce postižené děti. S „Klokanem“ mohou děti lézt i po čtyřech, stačí jednoduše přepnout karabiny. Velikost pomůcky určují následující informace:

-          od výšky dítěte 90 cm s obvodem pasu 55 – 60 cm – Velikost I

-          od výšky dítěte 110 cm s obvodem pasu 60 – 70 cm – Velikost II

-          od výšky dítěte 130 cm s obvodem pasu 70 – 80 cm – Velikost III

Renáta Filatova, speciální pedagog

Certifikovaná lektorka konceptu Snoezelen-MSE

Zástupce ISNA-MSE v České a Slovenské republice

Zakladatelka a viceprezidentka ASNOEZ v ČR

Členka výkonného výboru Asociace Palma