Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
PERCEPT FUN s.r.o. Menu

Terapie klienta po centrální mozkové příhodě zaujala i ve Finsku

16. 1. 2015

MARTIN MACEČEK

Ostrava – Jejich tvůrčí a systematická práce už definitivně překročila hranice. Češi slavili ve Finsku, v Hämeenlinně, zhruba padesátitisícovém městě na půli cesty mezi Helsinkami a Tampere, zasloužený úspěch.

„Poprvé byl český zástupce vybrán k prezentaci na mezinárodní konferenci ISNA-MSE. Renata Filatová, prezidentka stejnojmenné organizace v České republice i na Slovensku, vystoupila na přelomu října a listopadu loňského roku před celosvětově sezvanou odbornou veřejnost,“ vrátil se k akci Petr Kudělka, lektor Snoezelen konceptu s mezinárodní akreditací.

Téma příspěvku Renaty Filatové, garanta a supervizora Snoezelen-MSE a prezidentky ISNA-MSE v České a Slovenské republice, na mezinárodní konferenci ISNA-MSE je založeno na terapii u klienta po centrální mozkové příhodě. „Zabývala jsem se v něm efektem Snoezelen konceptu v přímé terapii na lůžku klienta, bez nutnosti mít plně zařízenou Snoezelen místnost,“ nastínila autorka, která patří v oblasti využití Snoezelen terapie i mimo stejnojmennou místnost k předním, mezinárodně uznávaným odbornicím, něco málo ze svého příspěvku.

Její přednáška vzbudila velký zájem, prakticky ihned se jí ozval významný kanadský odborník Michel Theroux, jenž Renatě Filatové přednesl vlastní zájem o spolupráci.

„Renáta Filatová zaujala posluchače hlavně tím, že přednášku obohatila o praktické zkušenosti a videoukázky ze své Snoezelen činnosti. Jedná se o oblast rané péče v domácím prostředí (novorozenecké a kojenecké období), péče o děti s kombinovaným postižením (od 0–12 let), péče o děti s těžkým stupněm mentální retardace (15–18 let), ukázky práce s klienty po centrální mozkové příhodě, což byl stěžejní bod jejího vystoupení. V ukázkách se však objevily i možnosti práce se seniory s různými formami demence, kteří se nacházejí nejčastěji ve svém domácím prostředí,“ dodává Petr Kudělka, její blízký spolupracovník, jenž ji ve Finsku doprovázel v roli lektora s mezinárodní akreditací.