Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
PERCEPT FUN s.r.o. Menu

Polohování vleže na zádech a na boku

3. 6. 2014

Základním polohováním vleže je poloha na zádech. Trup by měl být v jedné ose s hlavou i končetinami. Hlava nesmí být v záklonu. Při polohování se snažíme o potlačení patologických pohybových vzorců a snižování spasticity. Polohu lze měnit až do tzv. polosedu. Důležitým aspektem v polohování na zádech je podložení hlavy příslušnou pomůckou.


Hýždě klienta napolohujeme do Antidekubitního sedák molitanovým kolečkem. Polohovacím válcem (polohovací had) „obkreslíme“ konturu těla. Začneme od ramene podél kyčelních kloubů s důrazem na tzv. došlap plosek nohou – propriocepce z plosky a z druhé strany trupu směřujeme s válcem zpět k ramennímu kloubu. Lokty jsou podloženy tímto polohovacím Hadem. Do dlaní umístíme spasma váleček, mezi kolena vkládáme válec.

Rozměry pomůcek s ohledem na výšku postavy: U postavy výšky do 100 cm si vystačíme s polohovacím hadem o délce 120 až 160 cm. Pokud se jedná o dítě s levostrannou nebo pravostrannou­ rotací trupu, je vhodnější použít pomůcku Housenka, která je kónického tvaru. U takto malých dětí je dostačující průměr pomůcky 13 cm. U postavy vysoké nad 120 cm je vhodnější použít Hada o průměru 22 cm. Při výšce postavy do 120 cm je potřeba využít polohovacího hada o délce nejméně 180 cm a u výšky postavy do 140 cm je ideální využití hada s délkou 220 cm. Postava s výškou 160 cm a více vyžaduje hada s délkou nejlépe 3,5 metru o průměru 22 cm, obvodu 50 cm.

Polohování vleže na zádech s fixací dolních končetin v osovém postavení. Hlava, ramena a ruce jsou podložena polohovacím Rohlíkem, nebo Spirálou, hýždě klienta napolohujeme do antidekubitního sedáku s molitanovým kolečkem. Kyčle jsou fixovány Dabl-válcem, Fixační Éčko (fixační pomůcka ve tvaru písmene E) fixuje dolní končetiny v příslušné abdukci. Plosky nohou se opírají o Podložku antidekubitní čtyř-tunelovou nebo pěti-tunelovou. Doplňkem pro polohování na zádech může být Flexibilní ortéza, která se upevňuje fixatéry na horní končetiny klienta.

Polohu na boku nám umožňuje polohovací Had nebo Spirála příslušných rozměrů, kterou položíme pod hlavu jedince, vedeme ji po linii páteře, v rozkroku zpět k hrudi, přičemž vrchní noha je pokrčená a dolní natažená. Často je nutné podložit pokrčenou nohu i v úrovni kotníku. Zde doporučuji Polohovací Céčko v obrácené pozici. Ruce klienta objímají polohovací válec. Přestože tato poloha je málo stabilní, říká se jí stabilizovaná poloha. Často však pro zapolohování klienta nestačí, a tak přidáváme Dabl-válec jako účinnou pomůcku pro polohování na boku.

Zejména u spastické formy DMO je trup klienta často deformován do skoliotického držení těla a tehdy si můžeme pomoci pomůckou, které se říká Housenka. Jedná se o válec kónického tvaru, kdy jeden konec válce má výrazně větší průměr. Touto asymetrií srovnáváme asymetrii trupu.

Poloha na břiše: trup podkládáme klínem pro nadzvednutí trupu. Šířka tohoto klínu by měla korespondovat s šířkou hrudníku tak, aby se ruce mohly opírat o předloktí a dlaň mohla být rozvinutá. Spastický klient by neměl mít špičky nohou protnuty, extendovaná akra DKK protože spasticita vlivem napínacích reflexů  se tak zvyšuje. Kotník by neměl být v pravém úhlu, z tohoto důvodu je zapotřebí podložit kotník válečkem příslušných rozměrů (průměr válečku musí být totožný s délkou chodidla). Poloha na břiše s využitím klínu pro nadzvednutím trupu a Antidekubitní podložkou Tunelovou nám umožňuje nácvik plazení (výchozí poloha pro plazení s nakročenou končetinou, oporu tvoří jednotlivé válečky). 

U těchto pozic polohování je žádoucí využít jako podložku antidekubitní podložku tunelovou, která bude pod celou délkou klienta.


Polohovací pomůcka Trampolína je ideálním řešením nejen pro Snoezelen prostředí, přestože primárně byla do této místnosti navržena. První polohovací trampolína byla navržena pro kojenecký ústav v Ostravě. Je to variabilní pomůcka, která splňuje požadavky pro aplikaci bazální stimulace, která aktivuje vestibulární systém klienta. V nabídce je v Ø 320 cm, Ø 170 cm, a Ø 60 cm. Alternativou k trampolíně jsou polohovací podložky k válení ve tvaru kruhu, čtverce, motýla. Jde o antidekubitní podložky, které jsou lemovány válcem v průměru 30 cm, které zabraňují v překulení klienta na zem. Přitom Antidekubitni Tunelová podložka motivuje k pohybu klienta.

Polohovací pomůcka Hnízdo (Loktuška) pro miminko se velmi často používá pro nejmenší děti už v inkubátorech, nicméně pro nesporné výhody tohoto typu polohování je oblíbená na ARO jednotlivých nemocničních oddělení také pro klienty s celkovou výškou postavy do 170 cm.

Renáta Filatova, speciální pedagog

Certifikovaná lektorka konceptu Snoezelen-MSE

Zástupce ISNA-MSE v České a Slovenské republice

Zakladatelka a viceprezidentka ASNOEZ v ČR

Členka výkonného výboru Asociace Palma