Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
PERCEPT FUN s.r.o. Menu

Polohování v kleče

3. 6. 2014

Polohování vkleče odpovídá 6. měsíci ontogenetického vývoje dítěte. Velmi často je nezbytné podkládání trupu pomůckou, která nese výraznou část hmotnosti těla.

Zde můžeme, jak už bylo výše zmíněno, použít okvětní lístek z polohovací Kopretiny – Trampolíny tak, že jej položíme hřbetem nahoru, nebo Rehabilitační kvádr s délkou 60 cm o rozměrech 32×32 cm, popř. Logopedickou kostkou v rozměru 25×25 cm. Oblíbenou pomůckou pro polohování vkleče je taktéž Rehabilitační síť pro nadzvednutí trupu.

Jednodušší formou polohování vkleče se může stát Polohovací Téčko s gumičkami pro fixaci nohou. Můžeme použít antidekubitní podložku tunelovou s tím, že tunely budou v poloze, kdy dítě má možnost se od nich odrážet.

Další pomůckou je Polohovací Kačenka s fixačními gumičkami s výškou 9 cm, 11 cm nebo 13 cm. Tuto pomůcku však můžeme doporučit pouze dětem, které zvládly lezení po čtyřech s pravidelným střídání ruka-noha do kříže. Jestliže dítě tuto vývojovou etapou nemá zvládnutou, nemůžeme Kačenku doporučit, protože by se začalo pohybovat přískoky (jako žabka). Na druhou stranu je to velmi jednoduchá, ale o to víc účelná pomůcka, která často předchází operacím kyčlí. Je prevencí tzv. žabího sedu u malých dětí. 

Velmi účinné je také polohování vkleče na Polohovacím Céčku, které bylo původně vyvinuto pro polohování vleže na boku. Časem bylo polohování na boku nahrazeno pomůckou Dabl-válec. Céčko se dále využívá pro polohování vkleče a pro polohování dolní končetiny v oblasti kotníku, aby se zabránilo nežádoucí rotaci.

Renáta Filatova, speciální pedagog

Certifikovaná lektorka konceptu Snoezelen-MSE

Zástupce ISNA-MSE v České a Slovenské republice

Zakladatelka a viceprezidentka ASNOEZ v ČR

Členka výkonného výboru Asociace Palma