Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
PERCEPT FUN s.r.o. Menu

Polohování na břiše

3. 6. 2014

Polohovací klína patří k tzv. základní výbavě při péči o klienty s handicapem. Nelze na ně při práci s těžce handicapovanými lidmi zapomenout. Je třeba klást důraz na materiál.

Materiál je důležitý ve všech oblastech polohování.

  1. materiál, který příznivě působí na kůži klienta,
  2. textilní povrch musí být zdrsněný, aby zabraňoval sesouvání a posouvání na pomůckách.

Nejjednodušší klasické polohování na klínu v poloze na břiše se používá zřídka, nebo u dětí s lehčím handicapem. Tato pozice totiž vyvolává často hyperflexi / prolongaci, nebo při něm také visí hlava bezvládně dopředu a je kvůli této zalomené pozici ztíženo dýchání.

Dva klíny ve tvaru střechy navzájem položené k sobě tvoří dobrou výchozí pozici pro podporu, odvádění sekretu. V této pozici může být prováděna taktéž masáž stimulující dýchání, k podpoře vykašlávání. V některých případech je vhodnější  míčkování – (poklepová masáž vede k mitrotraumatům parenchymu plic).

Při sezení nabízí klíny často dobrou podporu pro vzpřímené držení páteře, přičemž může být handicapovaný z levé i z pravé strany podepřen vaky naplněnými pískem. To platí především u dětí, u nichž může dojít k držení těla podobající se tureckému sedu. Také pro samotného ošetřovatele představuje klín důležitou pomůcku. Zejména při aktivitách, kdy ošetřovatel musí sedět stabilně a pohodlně, nabízí klín dobrou výchozí pozici. Důležitou pomůcku představuje ale dostatečně velký klín, abychom mohli pracovat v poloze „z očí do očí“. To je velmi důležité pro podporu komunikace, pro navázání řeči, pro senzorické impulzy různých druhů, právě v těch případech, kdy existuje obava z přílišného napětí v poloze na zádech. Klíny mohou být částečně využity přímo na lůžku.

Renáta Filatova, speciální pedagog

Certifikovaná lektorka konceptu Snoezelen-MSE

Zástupce ISNA-MSE v České a Slovenské republice

Zakladatelka a viceprezidentka ASNOEZ v ČR

Členka výkonného výboru Asociace PALMA