Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
PERCEPT FUN s.r.o. Menu

Pagliano: Cirkadiánní rytmy ovlivňují i kožní buňky

16. 1. 2015

MARTIN MACEČEK

Ostrava – Mezinárodní konference ISNA-MSE ve finském městě Hämeenlinna nabídla řadu zajímavých a podnětných příspěvků od renomovaných specialistů. Jedním z nich je i docent Paul Pagliano z univerzity Jamese Cooka v australském Townsvillu. Nejen jeho přednáška bude podrobněji představena v jednotlivých kurzech pořádaných Asnoez.

Známý neuropsycholog se ve svém vystoupení věnoval především multismyslovému prostředí a chronocepci, smyslu pro vnímání času, která je podle něj předpokladem pro všechny formy komunikace.

Paul Pagliano, který ve svých výzkumech věnuje třeba vzdělávání pro studenty či děti se speciálními potřebami či multismyslové stimulaci pro děti a dospělé se smyslovými poruchami, zajímavě vysvětlil cirkadiánní rytmy: „Tenhle rytmus odkazuje k cyklu dne a noci a lze jej pozorovat u řady rostlin, zvířat, hub a co je zajímavé, dokonce i u baktérií. Čas je součástí vývojového procesu všech žijících věcí,“ tvrdí.

Paul Pagliano ve svém příspěvku upozornil i na skutečnost, že se učíme konáním… Zkrátka tím, že určitou činnost opakujeme. Tím si ji uložíme do paměťových stop a zapamatujeme. A to platí nejen u zdravých lidí, ale také u lidí s handicapem.

A v neposlední řadě zdůraznil i možnost využití této skutečnosti v rámci Snoezelen-MSE. Při práci ve Snoezelen-MSE prostředí je potřeba vnímat klientovy pocity a dát mu zakusit pocit radosti z vykonané činnosti, z úspěchu.

 

Ukázka z přednášky je ke shlédnutí zde