Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
PERCEPT FUN s.r.o. Menu

Kärkkäinen: Vibracemi lze snížit svalový tonus

15. 1. 2015

MARTIN MACEČEK

Mezinárodní konference ISNA-MSE ve finském městě Hämeenlinna nabídla řadu zajímavých a podnětných příspěvků od renomovaných specialistů. Kromě Paula Pagliana, o kterém jsme psali minule, je to i Marco Kärkkäinen, finský psychoterapeut a odborník na vibrační pomůcky.

Jeho dlouhodobým centrem zájmu je výzkum účinků vibrací na lidský organismus. „Když cvičíte nebo chodíte, vaše svaly nejdříve pracují a pak relaxují. A když dochází k jejich kontrakcím, začínají vibrovat na vysoké frekvenci, když se naopak uvolňují, začínají vibrovat v nízkých frekvencích. Takže my využíváme stejné frekvence, jaké využívá lidské tělo. Neexistují žádné vedlejší účinky,“ říká.

Společně s dalšími odborníky vyvinul speciální vibrační systém, který je určen zejména lidem s poruchami spánku, pro děti s ADHD, pro lidi trpícími bolestmi a pro neurologickou rehabilitaci.

Jedná se o nízkofrekvenční vibrace, které jsou pro organismus bezpečné, jejich výhodou je, že působí najednou na celé tělo.

Pomocí těchto vibrací dochází k rychlým změnám v rehabilitaci, vibrace způsobují například snížení svalového tonu.

V přednášce popisoval působení jednotlivých druhů vibrací na nervový systém a produkci hormonálních látek, jako je serotonin, noradrenalin, dopamin a další, které mají vliv na tělesnou i duševní aktivitu a zdraví jedince.

Na základě studie na více než stovce klinik v různých zemích bylo potvrzeno, že nízkofrekvenční vibrace mají vliv na celostní systém člověka. Působí na něj po emoční stránce nesmírně pozitivně, mají příznivý vliv na metabolismus, limbický systém.

Po neurobiologické stránce ovlivňují svalově-nervový systém, somatosenzorický systém, hormonální systém a autonomní nervový systém. K tomu on sám dodává: „Nastávají velice rychlé a znatelné změny při rehabilitaci. Váš metabolismus se zlepšuje. Když začínáte s vibracemi, většina lidí cítí teplo, které se nejčastěji šíří od nohou nahoru do celého těla. Většině lidí zčervenají tváře. V průběhu ošetření dochází k akceleraci cirkulace vaší krve a lymfatické cirkulaci. Je to pro organismus osvěžující, ozdravující a dochází ke snížení bolestí.“

 

Ukázka z přednášky je ke shlédnutí zde